Gezonde Ontbijtkoek - Sukha Mana

Gezonde ontbijtkoek

Hoe gezond het ook lijkt het. Ontbijtkoek uit de winkel is verre van dat. Die zit namelijk bomvol vet en suiker. Daarom koop ik hem nooit in de supermarkt maar maak ik hem zelf.

Veel mensen denken onterecht dat ontbijtkoek een verantwoord tussendoortje is. Als je naar het etiket kijkt weet je direct waarom dit niet zo is. Het is een grote calorierijke bom die vol zit met vetten, suikers en vele E-nummers. Vandaag maakte ik een variant zonder geraffineerde suikers en vetten.

Wie maakt hem ook?

Dit heb je nodig
  • 200 gram dadels
  • 4 el 100% appelstroop
  • 250 ml (amandel)melk
  • 300 gram volkoren meel (Of een mix van Amandelmeel en Volkorenmeel)
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 1 el kaneel
  • 2 tl bakpoeder
  • Gemengde noten
En zo doe je het:

1 Vet een cakevorm van 25 cm in en verwarm de oven voor op 160 graden.
2 Week de ontpitte, verse dadels 5 minuten in kokend heet water. Giet ze vervolgens goed af en blender ze fijn, samen met de appelstroop en de amandelmelk. Giet in een kom en zet even opzij.
3 Neem een andere kom en meng hier alle droge ingrediënten in door elkaar, samen met een flinke snuf zout. Meng dit nu met een spatel door het dadelmengsel tot het goed gemengd is en stort in de cakevorm.
4 Verdeel de gemengde noten over de bovenkant van je ontbijtkoekbeslag en strooi er eventueel nog wat havervlokken tussen. Zet de ontbijtkoek voor 45 -50 minuten in de voorverwarmde oven. Hou in de gaten of je de bovenkant eventueel moet afdekken met aluminiumfolie en test met een cakeprikker of de ontbijtkoek gaar is.

Gebruik je net als mij een mix van amandeelmeel en volkorenmeel dan blijft de koek iets smeuïger

 

Schrijf een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies en vraagt ​​uw persoonlijke gegevens om uw surfervaring te verbeteren.