IMG-20180908-WA0021

Natascha Bergmans

Mijn naam is Natascha Bergmans, Ik ben 43 jaar oud. Ik ben een coach en sportinstructrice

Stresslevel

Daarvoor gaan we eerst 4 jaar terug in de tijd. Ik werkte als pedagogisch medewerker bij een jeugdzorg plus instelling en ervaarde veel stress en hectiek, iedere dag weer. Buiten mijn werk om keek ik veel televisie, zat ik op een terras met vriendinnen, rookte ik een pakje sigaretten per dag en leefde een niet al te gezond leven. Vanwaar dan deze ommekeer?
In juni 2015 was ik onderweg naar een verjaardag en stond stil bij een rood verkeerslicht. Vanuit het niets was daar ineens een klap. Beduusd door wat er gebeurde ben ik uit de auto gestapt en zag dat er iemand achterop gereden was. Buiten wat pijn in mijn nek niets verontrustends, dacht ik nog. Dat laatste werd ook nog eens bevestigd door de ambulance die ter plekke kwam.

De dagen erna ben ik gewoon gaan werken en hoe verder weg van het ongeluk hoe meer klachten ik kreeg. Een kleine 3 maanden later kon ik niet meer functioneren. Alles was teveel, ik had iedere dag het gevoel een marathon gelopen te hebben, kwam niet meer uit mijn woorden, maakte halve zinnen om maar niet te spreken van mijn geheugen dat me in de steek liet. De huisarts constateerde een post whiplash syndroom (en later de neuroloog ‘niet aangeboren hersenletsel’) en adviseerde me om te gaan sporten. Ik kon niets en wilde het liefst de hele dag in bed liggen met de gordijnen dicht. Boos was ik dan ook op mijn huisarts. Hoe kon hij me dit advies geven?

Plezier in sport

Toch heb ik die stap gezet en beetje bij beetje terrein gewonnen. Door te sporten kreeg ik mijn hoofdpijn onder controle en langzaam aan kreeg ik mijn energie terug. Ik vond mijn plezier in obstacle running. Het maakte mijn nek en schouders sterker maar het loste de neurologische problemen niet op. Juist in die periode verscheen er ineens van alles over mindfulness. Nuchter als ik ben dacht ik dat dit iets erg zweverigs was. Toch bleef het op mijn pad komen en was ‘men’ bezig om mij te overtuigen van het effect van mindfulness op mijn klachten. Het kwartje viel voor mij toen ik een bericht zag over Mindful Run. Hardlopen in combinatie met mindfulness. Dat kon toch niet zweverig zijn? Heeft het zo moeten zijn? Ik denk het.

Ook Mindful Run loste mijn neurologische problemen niet op. Het zorgde er wel voor dat ik de nieuwe situatie beter kon accepteren en leerde omgaan met mijn beperking. Hoe relaxter ik in het leven sta, hoe minder last ik heb van mijn beperking. Ik ben niet meer gefrustreerd, geniet van wat ik wel kan. Het is zoals het is. De neusademhaling haalt de stress uit mijn lijf, ook in heftige situaties.

Ontspannen mindset

Als iets voor mij zo goed kan werken, kan dat voor anderen ook. Vanuit dit gegeven ben ik mijn eigen coachings- en sportpraktijk Sukha mana gestart.
Sukha betekent ‘joy of life’ in het Sanskriet. Het staat voor happiness, bliss, geluk en plezier. Mana staat voor mind, mindset en begrip. Samengevoegd geeft Sukha mana dan vrij vertaald ‘gelukkige mindset’. De oneindige knoop is een geluksteken in het boeddhisme en staat voor een lang en gelukkig leven. Het is een patroon zonder onderbreking dat tegelijk rust en beweging uitstraalt. De combinatie van rust en beweging is wat Sukha mana sterk maakt.

Voor mij is het een manier van leven, ontspanning, stressvrij en tevreden zijn met alles om me heen. Ontspanning vind ik in sporten, mijn manier van (neus)ademhalen en meditatie. Vandaar de slogan ‘move your mind & body’. Beide staan voor mij met elkaar in verbinding. Alleen je lichaam ontspannen lukt niet als je gedachten alle kanten op dwarrelen. Het is een wisselwerking van je geest en lichaam. Ook ben ik ervan overtuigd dat gezonde voeding invloed heeft op een ontspannen mindset. Een ontspannen mindset in een gezond lichaam. Waar sport, food en mind samenkomen, dat is Sukha mana.

Vanuit mijn ervaring in het werken met kwetsbare en onzekere meiden is het idee ontstaan om een training te ontwikkelen waar de meiden sterker  en meer zelfzeker van worden. Dat is samengekomen in de (groeps)training Girls2sur5. In deze training gaan de meiden letterlijk en figuurlijk hun obstakels in de pubertijd overwinnen.